Kokorecin zararları nelerdir?
Kokoreç, çeşitli yağların etrafına, hayvansal ince bağırsaklar sarılan ve ardından ısısal işleme tabi tutularak pişirilen geleneksel bir üründür. Kokorecin zararları, mikrobiyal riskler ve pişirme yöntemine bağlı riskler olarak iki başlıkta incelenebilir. Bağırsak içeriğinin mikroflorası nedeni ile yetersiz hijyen koşullarında hazırlanmış kokoreç tüketiminde gıda zehirlenmesi vakaları ile karşılaşılma olasılığı yüksektir. Yetersiz ya da fazla pişirme ise uzun vadede gözlemlenebilecek çeşitli hasarlar meydana getirebilir.
Kokorecin sağlık açısından bir faydası var mı?
Kokoreci bir sakatat olarak ele aldığımızda içerdiği yağ asitleri ve az da olsa protein miktarı ile günlük beslenme ihtiyacına katkıda bulunabilir. Ancak yalnızca bu katkısı nedeni ile kokoreç faydalıdır demek çok zor. Tüketilirken dikkatli olunması ve her gıda ürününde olduğu gibi tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hamilelik döneminde kokoreç tüketmek tehlikeli mi?
Kokoreç, mikrobiyel kontaminasyona çok açık bir yiyecek olduğundan dolayı hamilelik döneminde uzak durulmasında fayda var.
Bir gıda mühendisi olarak, kokoreç yer misiniz?
Hazırlanma ve pişirilme sırasında hijyen ve sanitasyon kurallarına uyduğundan emin olduğum üreticiler tarafından hazırlanmış kokoreci çok sık olmamakla birlikte ve küçük porsiyonlar halinde tüketirim.
Düzenli olarak kokoreç tüketen insanlarda ne gibi hastalıklar olabilir?
Kokoreç, içerdiği yüksek kolesterol oranı ile düzenli tüketim sonucunda çeşitli kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Bilinen kalp rahatsızlığına sahip olan kişiler, kokoreç tüketimi konusunda mutlak suretle doktorlarına danışmalıdırlar.
Kokorecin zararları sadece hijyenik nedenler midir?
Hayır. Hijyenik zararlarının yanında ele alınması gereken bir diğer önemli konu ise kokorecin pişirilme şeklidir. Kokoreç hazırlık aşamasının ardından şişlere geçirilerek, özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. Pişirme esnasında doğrudan ateş ile temas eden ürünün ateşte fazla tutulması kansorejon maddelerin oluşumuna sebebiyet verilebilir. Az pişirilmesi ise mikroflorası nedeni ile çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kokoreçle beraber dozundan fazla tüketilen baharatlar da insan metabolizmasında çeşitli sonuçlar doğurabilir.
Pişme şekli ve doymuş yağ içermesinin ne gibi olumsuz etkileri olabilir?
Şişlere geçirilerek özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda ateş ile doğrudan temas ederek pişirilen kokorecin fazla pişirilmesi doymuş yağ içeriğinden dolayı kansorejon maddelerin oluşumuna sebebiyet verebilir. Az pişirilmesi ise mikroflorasında bulunan patojen mikroorganizmaların doğrudan vücuda alınması sonucu çeşitli gıda zehirlenmelerine neden olabilir.
Özetle kokoreç; hijyen kurallarına uyduğundan emin olunan üreticilerden ve her gıda maddesinde olduğu gibi dozunda tüketilmesi gereken özel bir üründür.
Bilgilendirmeleri için Gıda Mühendisi Özgür Pınar Baltürk’e teşekkür ederiz.